DİYABETİK HASTA TAKİBİ

İç hastalıkları kliniğinin en majör alanlarından biri olan diyabet ( şeker hastalığı ) takibinde özellikle dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Kan şekeri kontrolü sağlamanın yanı sıra hastalarda uzun vadede gelişebilecek komplikasyonları önlemek esas olmalıdır. Ayrıca şeker hastalığına sıklıkla eşlik edebilecek hastalıklar da erken tanınmalıdır. 

 Bu amaçla hastaların ayrıntılı fizik muayenesi yapılmalı ve kontrol tetkiklerinde şeker regülasyonunu gösteren tetkikler dışında kan sayımı,  lipid profili ( kolesterol ve trigliserid değerleri ) , karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri, elektrolit düzeyleri, tiroid fonksiyon testleri, idrarda protein atılımı, EKG mutlaka yer almalıdır. Ayrıca göz dibi muayenesi rutin aralıklarla yapılmalı ve göz damarlarında diyabete bağlı değişiklik varsa atlanmamalıdır.

Diyabetik hastaların kan şekeri takibini kayıt ettikleri bir şeker defteri olmalı ve insülin kullanan hastalarda haftada 2 -3 gün kan şekeri ölçümleri ile insülin dozları klinisyen tarafından  gözden geçirilmeli, ağızdan ilaç kullanan hastalarda haftada en az 1 gün kan şekeri takibi yapılarak değerler kaydedilmeli ve kontrol altında değilse klinisyene haber verilmelidir. 

Hastanın diyetisyen ve iç hastalıkları uzmanı tarafından yakın takibi ile diyabetik ayak, böbrek yetmezliği, kalp hastalıkları, sinir ucu hasarı gibi komplikasyonlar önlenebilir. Diyabet iyi takip edildiğinde ve önerilere uyulduğunda hayat kalitenizi bozmaz, yeter ki isteyin.